Select Page

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Ιστορία της Πανελλήνιας Εταιρείας Ωτορινολαρυγγολογίας

Είναι πραγματικά δύσκολο να μπορέσεις να συνταιριάζεις αυτά που έζησες, αυτά που είδες και αυτά που άκουσες, ή που σου είπαν αυτοί που τα έζησαν ή τα δημιούργησαν και η δυσκολία είναι στην προσπάθεια να κρατήσεις το ουσιώδες, να απόρριψεις το περιττό και να δόσεις ένα κείμενο ουσίας, σ’ αυτούς που έρχονται, που δεν γνωρίζουν και που θέλουν ή πρέπει να μάθουν.

Θα προσπαθήσω να θυμηθώ και να φέρω κομμάτια της μνήμης, που άπτονται της ιστορίας της ειδικότητας μας και κυρίως της Εταιρείας μας. Σίγουρα αυτή είναι η δική μου άποψη για αυτά που έγιναν, ή αυτά που είδα εγώ να γίνονται, όπως μπόρεσα να τα δω, παρασκήνιο δεν γνωρίζω, δεν με ενδιέφερε και εξακολουθεί να μη μ’ ενδιαφέρει. Το παρασκήνιο μπορεί να διαμορφώνει μέρος της ιστορίας, δεν είναι όμως ιστορία.

Εν αρχή ήν η Ωτορινολαρυγγολογία
Η οποία ως ειδικότητα της Ιατρικής θεσπίστηκε στην Ελλάδα το 1929 τότε που οι Ιατροί γίνονταν ειδικοί κατά δήλωση τους.
Τον ίδιο χρόνο ιδρύεται στην Αθήνα , η πρώτη επιστημονική Εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνική Ωτολαρυγγολογική Εταιρεία».

Η Ωτορινολαρυγγολογία, επίσημα έγινε ειδικότητα με νόμο το 1938.
Μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο η «Ελληνική Ωτολαρυγγολογική Εταιρεία» μετονομάστηκε σε «Ελληνική Ωτορινολαρυγγολογική, Βρογχολογική και Φωνιατρική Εταιρεία». Μετά το 1971 επανέρχεται στην πρώτη της ονομασία και το 1997 αποκτά τον σημερινό της τίτλο «Ελληνική Εταιρεία Ωτορινολαρυγγολογίας Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου». (Ε. Βαρλετζίδης, ΩΡΛ επετηρίδα 2000).

Το δεύτερο σκέλος του γενεαλογικού δένδρου της εταιρείας μας προέρχεται από τον Ελληνικό Βορρά. Μετά τον Πόλεμο οι καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Γιαννούλης Ωτορινολαρυγγολογίας, Γεώργιος Αναστασόπουλος Νευρολογίας και Θεόδωρος Τζανίδης Οφθαλμολογίας, ίδρυσαν την «Ελληνική Ωτο-Νευρο- Οφθαλμολογική Εταιρεία.»
Η Εταιρεία αυτή, εκτός από τις μηνιαίες τοπικές συνεδρίες, οργάνωνε  σε συνεργασία με ανάλογες ειδικότητες της τότε Γιουγκοσλαβίας,  διεθνές συνέδριο ανά διετία. Στην δεκαετία του 1980 το συνέδριο έγινε τριεθνές με την προσθήκη και της Ιταλίας. Τα συνέδρια αυτά σταμάτησαν μετά τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και τον εμφύλιο που ακολούθησε.

Μέσα από αυτή την Εταιρεία ιδρύθηκε το 1974 στην Θεσσαλονίκη η «Ωτορινολαρυγγολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος» Η εταιρεία αυτή εκτός από τις τοπικές συναντήσεις που διοργανώνει, έχει διοργανώσει Πανελλήνια Σεμινάρια, αλλά και δύο διεθνή meeting της Joseph Society στη Θεσσαλονίκη.

Η Πανελλήνια Εταιρεία Ωτορινολαρυγγολογίας Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου ιδρύθηκε το 1978. Η ιδέα (κατά δήλωση του στον γράφοντα) ανήκει στον καθηγητή της Ωτορινολαρυγγολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρο, εκείνη την εποχή, της Ωτορινολαρυγγολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος Λεωνίδα Μανωλίδη, ο οποίος σε συνεργασία με το καθηγητή της Ωτορινολαρυγγολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο της Ελληνικής Ωτορινολαρυγγολογικής Εταιρείας, Παναγιώτη Πανταζόπουλο προχώρησαν στην ίδρυση της εν λόγω Εταιρείας, με σκοπό πέρα από τις τοπικές Ωτορινολαρυγγολογικές Εταιρείες, να υπάρχει μία Εταιρεία, που θα διοργανώνει τα Πανελλήνια Συνέδρια και Σεμινάρια και θα εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες Ωτορινολαρυγγολόγους, τόσο στο εσωτερικό, όσο και κυρίως στο εξωτερικό και στους διεθνείς οργανισμούς.

 

Ιδρυτικά μέλη

 

1. Λεωνίδας Μανωλίδης
2. Γαβριήλ Τσαλιγόπουλος
3. Χριστόφορος Φραντζής
4. Θ. Αϊδονόπουλος

5. Πτολεμαίος Πετρίδης
6. Ατντώνιος Σκευάς
7. Ιωάννης Δανιηλίδης
8. Σπύρος Μπονώτης

9. Ευάγγελος Τσικούδας
10. Πέτρος Δρακούλης
11. Παναγιώτης Πανταζόπουλος
12. Γ. Χατζηθεοδώρου

13. Ιωάννης Χρυσαϊτης
14. Ευστράτιος Βαρλετζίδης
15. Γεώργιος Αδαμόπουλος
16. Ηρακλής Τσαγκαμίλης

17. Γεώργιος Δοκιανάκης
18. Κωνσταντίνος Παπαφράγκος
19. Ε.Λιάκης
20. Ιάκωβος Πετμεζάκης

Το πρώτο καταστατικό

Στις 14 Ιουνίου 1978 υπογράφηκε από τα ιδρυτικά μέλη το πρώτο καταστατικό(φωτ.) το οποίο κατατέθηκε στο πρωτοδικείο και στις 19 Ιανουαρίου 1980 η εταιρεία καταχωρήθηκε στο βιβλίο σωματείων του πρωτοδικείου. Τον Οκτώβριο του 1993 στο Πανελλήνιο Συνέδριο, που έγινε στην Κρήτη, στην γενική Συνέλευση αποφασίζεται η τροποποίηση του καταστατικού της Εταιρείας, η οποία υλοποιείται στις 18/03/1996 (πρόεδρος Γεώργιος Γεωργόπουλος). Επειδή το καθεστώς στις επιστημονικές εταιρείες άλλαξε και ο έλεγχος είναι πλέον διαφορετικός και ιδιαίτερα αυστηρός, στην διετία 1997 – 1999(πρόεδρος Πάνος Γκούμας) η Εταιρεία απέκτησε Α.Φ.Μ. και μπαίνει πλέον σε άλλη τροχιά. Αποφασίζεται από το ίδιο Δ.Σ.(πρόεδρος Πάνος Γκούμας) να χορηγούνται δύο υποτροφίες, για μετεκπαίδευση στο εξωτερικό. Το μέτρο αυτό λειτούργησε για μία μόνο φορά και σταμάτησε, γιατί είναι δύσκολη έως αποτρεπτική η απόδοση των χρημάτων στους υποτρόφους.

Αγορά ακινήτου

Στην διετία 1999 – 2001 (πρόεδρος Σ. Παπασπύρου), γίνεται η αγορά των γραφείων της Εταιρείας και επιτυγχάνεται η ανάληψη της διενέργειας του 5ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου στη Ρόδο και Κω. Επίσης αποφασίζεται η έκδοση της εφημερίδας της εταιρείας. Τα εγκαίνια των γραφείων της Εταιρείας γίνονται την ημέρα παράδοσης της προεδρία από τον κ. Σ. Παπασπύρου στον επόμενο πρόεδρο κ. Ι. Δανιηλίδη τον Ιανουάριο του 2002.(Φωτ.)

Εφημερίδα

Το πρώτο τεύχος της εφημερίδας κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2000 (φωτ.)

Περιοδικό

Τον Ιανουάριο του 2006 (Πρόεδρος Δ. Ασημακόπουλος) η εφημερίδα αντικαθίσταται με το περιοδικό. (φωτ.)

Τον Νοέμβριο του ιδίου έτους υπογράφεται στα Ιωάννινα μεταξύ Ελλήνων και Γάλλων Ωτορινολαρυγγολόγων το πρωτόκολλο της «Association Franco – Hellénique en Otorhinolaryngologie».

Θεόδωρος  Σφήκας  

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος