Select Page

Η Πανελλήνια Ωτορινολαρυγγολογική Εταιρεία επικροτεί την επιβολή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, που ως γνωστό θα εφαρμοστεί από 1ης Σεπτεμβρίου 2010, και καλεί όλους τους συναδέλφους της ειδικότητας να υποστηρίξουν τα νέα αυτά μέτρα. Χωρίς καμία αμφιβολία η συμβολή των Ωτορινολαρυγγολόγων στην εξάλειψη της κοινωνικής αυτής μάστιγας στη χώρας μας μπορεί να είναι πολύ σημαντική. Είναι γνωστό, ότι πολλοί από του ασθενείς με καρκίνο στην ανώτερη αναπνευστική και πεπτική οδό (στόμα, φάρυγγα, λάρυγγα, οισοφάγο) έχουν επισκεφτεί κάποιον Ωτορινολαρυγγολόγο, αρκετά χρόνια πριν της ανάπτυξης του καρκίνου, για συμπτώματα ρινικής απόφραξης λόγω ρινίτιδας, βραχνάδας λόγω λαρυγγίτιδας, ή αλλοιώσεων του στοματικού βλεννογόνου (λευκοπλακία, ερυθροπλακία). Επομένως είναι επιτακτική ανάγκη για τον Ωτορινολαρυγγολόγο που αντιμετωπίζει μια τέτοια περίπτωση, αφ’ενός να ενημερώσει τον ασθενή σχετικά με τη σχέση του καπνίσματος και του προβλήματός του και αφ’ετέρου να του δώσει σαφείς οδηγίες για την άμεση διακοπή του (υποκατάστατα νικοτίνης, ιατρεία διακοπής καπνίσματος).

Εάν αυτό δεν γίνει από τον θεράποντα ιατρό, πολλοί ασθενείς εθελοτυφλούν και συνεχίζουν την βλαπτική αυτή συνήθεια. Αυτό μάλιστα είναι πολύ χειρότερο όταν ο ίδιος ο ιατρός φέρει ενδείξεις ότι είναι καπνιστής, όπως: πακέτο τσιγάρων στη τσέπη της ιατρικής μπλούζας ή του πουκαμίσου του, κίτρινα δάκτυλα, και μυρωδιά καπνού. Υπενθυμίζεται στους συναδέλφους, ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στις επιπτώσεις του καπνίσματος κυρίως στις καρδιαγγειακές παθήσεις, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και τον καρκίνο του πνεύμονα και σπάνια αναφέρονται σε παθήσεις που άπτονται της ειδικότητάς μας.

Είναι επίσης τεκμηριωμένο ότι χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή της Κεφαλής και Τραχήλου όπως η διόρθωση της σκολίωσης του διαφράγματος, η ρινοπλαστική, ο καυτηριασμός ρινικών κογχών, τυμπανοπλαστική, και face lifting έχουν πτωχότερα αποτελέσματα σε καπνιστές και πρέπει να αποφεύγονται έως ότου ο ασθενής σταματήσει το κάπνισμα.

Η Εταιρία μας ευελπιστεί, ότι όλοι οι συνάδελφοι θα συνεχίσουν να συμβάλουν στη σωστή ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις συνέπειες του καπνίσματος στην ανώτερη αναπνευστική και πεπτική οδό όπως και στον αντικαπνιστικό αγώνα της χώρας μας.

Ακολουθούν μερικές πληροφορίες σχετικά με το κάπνισμα:

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το πιο σημαντικό πρόβλημα υγείας σ’ ολόκληρο τον κόσμο, από το οποίο προέρχονται και οι περισσότεροι θάνατοι είναι το κάπνισμα, και είναι σημαντικότερο από το AIDS και την πείνα στην Αφρική.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι έως το 2025 θα έχουν πεθάνει σε όλο τον κόσμο 100.000.000 άνθρωποι με αιτία το κάπνισμα, και ένα μεγάλο μέρος αυτών, θα είναι νέοι άνθρωποι. Υπολογίζεται ότι οι καπνιστές σε όλο τον κόσμο είναι 1.100.000.000 και από αυτούς πεθαίνουν 3.500.000 το χρόνο (10.000 την ημέρα), εξαιτίας του καπνίσματος.
Το κάπνισμα είναι η μεγαλύτερη αιτία αποφευκτού θανάτου στην ΕΕ και ευθύνεται για περίπου 650.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο.
Η Ελλάδα κατέχει μαζί με την Κούβα το ρεκόρ στο κάπνισμα. Η μελέτη ATTICA, που έχει διεξαχθεί το 2002 για την επιδημιολογία των παραγόντων κινδύνου για τα καρδιαγγειακά επεισόδια στην Ελλάδα, έδειξε ότι το 55% των ανδρών και το 46,5% των γυναικών ηλικίας 35-44 ετών είναι καπνιστές (Στις ΗΠΑ καπνίζει περίπου το 19% του πληθυσμού).
Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο αριθμός των καπνιστών σε νεαρή ηλικία, είναι ιδιαίτερα υψηλός: 70% στις ηλικίες 16 – 25 ετών, από τους οποίους το 45% είναι συστηματικοί καπνιστές. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι επίσης ότι καπνίζει το 37% των παιδιών ηλικίας 12 – 17 ετών.
Το κάπνισμα 1 με 4 τσιγάρων την ημέρα αυξάνει την πιθανότητα θανάτου από καρδιακή πάθηση κατά 200% και από άλλες αιτίες κατά 50%.
Οι καπνίστριες αναπτύσσουν συχνά πρόωρη γήρανση του δέρματος, αφυδάτωση του δέρματος, καθώς και ρυτίδες, κυρίως σε σημεία του προσώπου όπου το δέρμα είναι λεπτότερο, όπως γύρω από το στόμα και τα μάτια. Επίσης το κάπνισμα κάνει το χρώμα του δέρματος συχνά να δείχνει κίτρινο ή γκρίζο και θαμπό, και τους μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια πιο έντονους.
Για να μειωθεί η κατανάλωση προϊόντων καπνού, χρειάζεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική καταπολέμησης. Η εφαρμογή της νομοθεσίας για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, η αύξηση του φόρου προϊόντων καπνού και η απαγόρευση κάθε διαφήμισής των, και κυρίως η συμβολή των ιατρών είναι σημαντικοί παράγοντες για την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος.

Αριστείδης Αθανασιάδης-Σισμάνης
Πρόεδρος Πανελλήνιας Ωτορινολαρυγγολογικής Εταιρείας